A Burgaszi parton szerencsére Naposparton kívül is van élet. A híres-hírhedt part(y)szakasz ma már tényleg csak a legedzettebbeknek való, a non-stop tombolás egy hangyányit megöli a pihenést. Van azonban alternatíva.

 

 

Mielőtt azonban végleg temetnénk a bolgár üdülővárosokat, és tengeri bulinegyedként tekintenénk az országra, menjünk pár lépésnyit délre, és máris Neszebár városában találjuk magunkat.

 

Neszebár óvárosa egészen lenyűgöző, az UNESCO 1983-ban vette fel a Világörökségi listájára. A tengerbe benyúló félszigeten található városka történelmi utcáin sétálva nem is csodálkozunk ezen. Az ókori és középkori emlékekben dúskáló Neszebár hangulata fantasztikus, a tengerből kimagasló sziklacsoportra épült városkát ugyan hamar körül lehet járni, a hangulata mégis olyannyira speciális, hogy örökre ott tudnánk ragadni.

 

Csak Neszebárban több mint 40 középkori templomot tekinthet meg a szépre fogékony turista, fotótémából enyhén szólva sincs hiány. Neszebárban az említett templomok mellett szinte az összes ház a hamisítatlan középkori hangulatot árasztja, az ókori romok és a török korból megmaradt szélmalom csak emelnek a város fényén.

 

A városnézésben megfáradt kirándulók Neszebár jobbnál-jobb éttermeiben töltődhetnek fel, a félsziget szélére épített éttermek teraszáról páratlan kilátás nyílik a tengerre. Ellátni innen Napospartra és északra, a Bulgária Monacójaként is emlegetett Szveti Vlaszra.

 

Szveti Vlasz körülbelül 10 kilométerre helyezkedik el Neszebártól. Minőségi szálláshelyeivel és vendéglátóegységeivel, valamint kifogástalan homokos strandjával a Napospart csendesebb alternatívájaként szokták emlegetni.

 

És valóban, Szveti Vlasz-ban minden adott a gondtalan pihenéshez, az elmúlt időszakban kiépített, part menti luxusövezet fényűző hoteljeivel és éttermeivel hívja fel magára a figyelmet.

 

A makulátlan tisztaságú strand, a speciális földrajzi környezet miatt előszeretettel választják nyaralóhelyül kisgyermekes családok, és romantikára vágyó párok is.

 

Ugyanakkor azoknak is megfelelő alternatívát nyújt az egykor kis halászfalu, akik a nappali pihenést éjszaka tánccal vezetnék le, Bulgária legnagyobb yacht- és vitorláskikötőjében, a Marina Dinevi sétányán elit klubokban szórakozhat a nagyérdemű.

 

Véleményünk szerint Szveti Vlasz a megfelelő alternatíva a Napospartra, a valódi pihenésre vágyók a kisvárosból pedig Neszebár nyüzsgő, történelmi utcái is könnyedén elérhetők.