Hihetetlen, de igaz. Az albérletárak az elmúlt 1-1,5 évben olyannyira megemelkedtek, hogy még egy erős csökkenést követően is elmondható, hogy nem sokkal drágább egy tengerparti apartman, mint egy budapesti albérlet. Arról persze szó sincs, hogy mindenkinek hanyatt-homlok fel kéne mondania a kényelmes lakását, és a tengerparton berendezkedni a jövőben, de a jelenség mindenképp érdekes.

 

Az ingatlan.com elemzése szerint áprilisban egy átlagos budapesti lakásért (30-89 négyzetméter) 156 ezer forintot kértek el a főbérlők, az országos átlag ezzel szemben 140 ezer forint volt ebben a kategóriában. Ez még így is 2,5%-os csökkenést jelent az egy évvel korábbi adatokhoz képest, de így sem lehetne olcsónak mondani a piacot.

A nyaralási szezon közeledtével érdekes összehasonlításokra adhat alapot a fenti adat, hiszen biztosan sokan kacérkodnak olykor a gondolattal, hogy leköltöznek a tengerpartra egész nyárra, utána meg majd lesz valami. Ehhez persze rengeteg szabadság, vagy megtakarítás, esetleg távmunka szükséges, ezért végül a nagy többség érthető módon csak az 1-2 hetes nyaralások erejéig szakad ki a megszokott környezetéből.

Nem mindegy azonban, hogy merre indulunk ilyenkor. Mi természetesen a bolgár tengerpartot ajánljuk, mert nemcsak, hogy gyönyörű vidékről van szó, de az egyre komolyabb turisztikai beruházásoknak köszönhetően robbanásszerűen fejlődik a tengerpartja. Igényes, tiszta üdülővárosokkal várják a pihenni vágyókat a legtöbb helyen, bár a Napospartról egyre gyakrabban hallunk negatív hangokat (erről már írtunk korábban).

A makulátlan tisztaságú strandok és igényes szálláshelyek egyik fellegvára Szveti Vlasz, ahol az első osztályú kiszolgálás ellenére egyáltalán nem szálltak el az árak. A főszezonban (július 1. és augusztus 25. között) már 22.500 forintért is kapható 1 hálószobás apartman egy éjszakára, amiben egy négytagú család vígan elfér. Ez 5.625 forint fejenként egy napra, csak érdekesség, hogy egy átlagos budapesti albérlet egy napra 5.200 forintba kerül – és ebben még nincs benne a közös költség és a rezsi költségei…

A megfizethető luxus persze nem tart örökké, biztosak vagyunk benne, hogy pár éven belül Szveti Vlaszt is felfedezi magának a nagyközönség, ami az árak emelkedését fogja jelenteni rövid időn belül (részletek például IDE kattintva). Ezért javasoljuk, hogy még gyorsan használja ki mindenki ezt a remek lehetőséget, ennél olcsóbban ugyanis alig lehet manapság tengerparton nyaralni (a bolgár tengerpart árairól egy korábbi cikkünkben már olvashatott).