A robbanásszerűen fejlődő bolgár tengerparti turizmus zászlóshajója minden kétséget kizáróan a Napospart néven ismert buliparadicsom. Fiatalok ezrei látogatnak ide évente kiereszteni egy kicsit a fáradt gőzt, a bolgár tengerpart ennél azonban jóval többet tartogat a kíváncsi nyaralni vágyók számára.

 

Bulgária vitathatatlanul rengeteget fejlődött a szocializmus utáni évtizedekben, a fejlődési görbén az EU-tagság csak lendített egy nagyot. Az országra azért még ráfér pár jó esztendő, de a jelek szerint arra azért már rájöttek a bolgár vezetők és a helyi üzleti elit, hogy a turizmusban nagy lehetőségek vannak.

Ennek és Bulgária fantasztikus természeti adottságainak hála, főleg a tengerparti régióban zárkózik fel villámgyorsan az európai elithez az ország. A rendszerváltás előtti hangulatnak mára már nyoma sincs, kivéve egy tényezőt: Bulgária még magyar szemmel is olcsó.

A bolgár tengerparton magyar pénztárcával sem jövünk zavarba, a tengerparti éttermek parádés fogásai túlzás nélkül a megfizethető kategóriába tartoznak. Ugyanezt manapság már nem mondhatjuk el például Horvátországról, vagy Szlovéniáról, régen rossz, ha fizetésnél feszengünk a végösszeget meglátva.

A bolgár tengerpartot földrajzilag két nagyobb etapra osztják, a Burgaszi part délen, míg a Várnai part északon várja az olcsó nyaralást preferálókat. A déli partszakasz a vélemények szerint egy kicsit megugrott a Várna környékén lévő üdülőhelyektől, ez főleg a szálláshelyek minőségén látszik meg a leginkább.

Talán a legismertebb bolgár tengerparti régió a Napospart (Sunny Beach, Слънчев бряг – „Szincsev brjág”), amely pár évvel ezelőtt vált kedvelt party helyszínné, főleg a fiatalok körében. Népszerűségének fő okai között a pazar tengerpartot és a luxushoz közeli színvonalú szálláshelyeket említhetnénk. Mindezt a nyugat-európai pénztárcának nevetségesen olcsón kínálják (gondoljunk csak a Budapest belvárosát ellepő nyugat-európai bulituristákra, itt is hasonló a helyzet), tele is van minden nyáron a Napospart.

A népszerűség persze nem minden esetben tekinthető áldásnak, Napospart mára már inkább a részegen ténfergők hadától hangos, nem meglepő, ha egyre többen néznek másik partszakasz után.