Jön a nyár. Ilyenkor már ideje tervezgetni a szabadságot, belőni, hova is mennénk utazni. Bulgária egyre népszerűbb, egyre ismertebb, de a többségnek még mindig csak a tengerpart jut eszébe róla. Pedig más is van itt. Mi az elmúlt években bejártuk keresztül-kasul és van ötletünk bőven, mit érdemes megnézni, kipróbálni. Hát erről szól ez a blog.

 

És hogy miért éppen ide? Először is azért, mert Bulgária már évek óta nem az a Bulgária, amit kisgyerekként tapasztaltunk a 80-as években, vagy akár a 90-es évek elején, amikor a várnai strandon úszott a víz a szomszédos kikötő lepattant teherhajóiból szivárgó olajtól, a strand homokja csak jóindulattal volt homoknak nevezhető, az egyetlen büfében árult hamburger azonosíthatatlan húspogácsája tocsogott a zsírtól és a boltban egy, azaz egyféle sört lehetett kapni, amitől apám kis híján agyvérzést kapott. Aztán az ízétől is.

A 2000-es évek elején, közepén Bulgáriában rájöttek, hogy bizony a homokos strandos tengerpartokból, az új szállodákból, vízi vidámparkokból egész szép kis bevételekre lehet szert tenni és mindenki legnagyobb örömére hatalmas turisztikai fejlesztésekbe kezdtek. Ez nem csak a szálláshelyek számának bővítését, új éttermek, szórakozóhelyek nyitását, hanem például a tengerparthoz közeli – a várnai, vagy a burgaszi – repülőterek fejlesztését is jelentette, ahol manapság a nyári főszezonban egymás után landolnak a Nagy-Britanniából, Németországból, Hollandiából és szerencsére Magyarországról is érkező gépek.

svetivlas bulgaria

A turisztikai fejlesztések persze nem csak a tengerpartokra korlátozódtak, ugyanilyen beruházások zajlottak le a fővárosban, Szófiában és a hegyvidéken is, ahol egyre-másra nőttek ki az új, korszerű síközpontok, a meglévő ismert sípályákat pedig fejlesztették, csinosították, de ezekről majd a későbbi bejegyzésekben még szót ejtek.

A címben feltett kérdésre a második válasz: az olcsóság. Igen, Bulgáriában még mindig az ár az egyik első számú vonzerő, legalábbis, a többi, Magyarországról viszonylag könnyen elérhető nyaralócélponthoz képest. Bár imádjuk, sajnos tény, hogy Horvátország egyre drágább, szinte évről évre érezhetőek a magasabb árak. Ez persze érthető, az adriai partvidéket nem elsősorban a magyar turistákra pozicionálják, bár az is tény, hogy évről-évre egyre több honfitárs érkezik nyaralni a horvát tengerpartra.

Ugyanez igaz Görögországra is, ahol a tavalyi válság és az emelkedő adókulcsok miatt senki se lepődjön meg, ha a jól megszokott korfui apartmanját idén akár 20-30 százalékkal is magasabb áron tudja kivenni.

Az ottani és a horvátországi árakhoz képest a bolgár árak igazi felüdülést jelentenek, ráadásul az alacsonyabb árfekvés nem jelenti a szolgáltatások gyengébb színvonalát, sőt. A négycsillagos szálloda itt is tényleg négycsillagos, a steak itt is ugyanúgy marhából van az éttermekben, mégis látványos a különbség az este végén, amikor fizetni kell.

Harmadsorban pedig meg kell említeni a biztonság kérdését is, ez a mai világban már-már elsődleges szemponttá lépett elő a nyaralás kiválasztásánál. Az utóbbi hetek robbantásos merényletei sajnos megtették a hatásukat a törökországi előfoglalásokban és nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy kitaláljuk, az idei turisztikai szezonban drámai lesz a forgalom visszaesése. A közelmúlt görögországi eseményei sem hatnak túlságosan kedvezően az ottani nyári vendégforgalomra, de például a franciaországi nyári foci eb is kiemelt célpontja a terroristáknak, így kétszer is meggondolja valaki, hogy a Riviérára vigye-e a családot, vagy sem.

Bulgáriával szerencsére ilyen gond nincsen, a fekete-tengeri nyaralóhelyek, - amelyeket később szintén egyenként bemutatok majd – a legbiztonságosabbaknak számítanak, érkezzen akár egyénileg, akár csoportosan a vendég. Hogy tehát miért épp Bulgária? Első körben ezekért. Aztán meg persze a homokos tengerpartért, a napsütésért, a jó kajákért, a vendégszeretetért és a hatalmas bulikért, de ezekről is majd később.